09 mrt Film als trainingsmateriaal
Niet voor niets is de facebook groep 101 filmfragmenten een populaire groep met meer dan 10.000 leden. De uitdrukking zegt het al: een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Ik ben films, tv-fragmenten, documentaires en foto’s de afgelopen jaren steeds meer gaan waarderen. Ik zal jullie dan ook regelmatig hierover informeren via een van onze kanalen. Startende trainers komen bij mij met de vraag: hoe weet ik welk fragment aansluit bij dat wat ik wil vertellen, hoe kan ik dat technisch organiseren, hoe kom ik aan origineel materiaal (want sommige filmpjes zien we in iedere training terug) en hoe lang mag het fragment duren. Wat ik als algemeen antwoord wil geven is om in ieder geval te vertrouwen op je eigen intuïtie en door het gewoon te gaan doen. Leg het filmfragment als je het voor het eerst gebruikt voor aan een aantal collega’s met jouw specifieke vraag. Wat veel mensen niet weten is dat er verschillende boeken over geschreven zijn hoe films te gebruiken in trainingen. In het boek Cinemeducation vind je veel bruikbare films over bijvoorbeeld verschillende persoonlijkheden. Dus geef je een training/workshop over de narcistische persoonlijkheidsstoornis dan is bijvoorbeeld de film Catch me if you can of Citizen Kane daarvoor geschikt. De film laat een aantal scenes zien van een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Je kunt een korte scene uit de film laten zien om je verhaal kracht bij te zetten of je laat de scene zien en stelt er een aantal gerichte vragen bij. Door het op deze manier te doen word je theoretische onderdeel veel krachtiger dan wanneer je alleen een verhaal vertelt. Ook in trainingen over leiderschap zijn er prachtige documentaires beschikbaar. Welke veel gebruikt is de documentaire van Niek Koppen over de hockeydames met als titel Goud. Het gaat over groepsprocessen, hoe verlopen besluitvormingsprocessen en hoe wordt een groep gemotiveerd. Minder bekend maar niet minder mooi is de serie Chef’s table, waarbij het gaat over passie, een zoektocht naar je identiteit als kok, leiderschap, samenwerking en omgaan met kritiek. Helaas alleen te volgen via Netflix.
Het beste is om korte scenes van ongeveer 2 minuten te gebruiken en deze te gebruiken om jouw eigen verhaal kracht bij te zetten of te starten met een filmfragment en op basis daarvan een discussie te starten. Een onderwerp wat in veel trainingen voorkomt is een verhaal wat twee kanten heeft en het feit dat we soms een mening/oordeel hebben op basis van 1 verhaal. Een film die dat prachtig laat zien is de film The Disappearance of Eleanor Rigby, him & her. Twee aparte films die zowel het verhaal laat zien vanuit haar kant als vanuit zijn kant. Je kunt eerst een scene laten zien van hem en vragen wat de groep hiervan vindt en vervolgens het verhaal van haar. Wat ook mooi is om de groep in tweeën te splitsen. Groep A laat je de scene zien van haar en groep B de scene van hem.
Wil je meer weten en je training opfrissen met nieuw materiaal neem dan eens contact met ons op.
Wij hebben een eigen YouTube kanaal waar we interessante films verzamelen en ook op Vimeo hebben wij een Therra opleidingen kanaal met voor trainers interessante filmfragmenten.